Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
ДОБРОДОШЛИ НА САЈТ НАШЕ ШКОЛЕ!

WP 20150922 13 47 33 Pro   Дана 21.09.2015. године ученици петог разреда са Алексначког Рудника имали су прилику да посете Завичајни музеј као и поставку Музеја ПТТ-а из Београда „160 године телеграфа у Србији“. Наш домаћин био је директор музеја Александар Никезић.

     Ученици су имали прилику да виде најстарију градску кућу у Алекинцу, саграђену пре 1833. године чији се као први познати власник помиње Анастас Шпартаљ. Ова кућа је претворена у музеј сачињеног од историјских и етнографских збирки подељене у две целине, тзв „градску“ и „сеоску“ собу. Највише интересовања код ученика је изазвала поставка са оружјем, одевним предметима и накитом.

     У галерији Дома Културе ученици су имали прилику да виде поставку музеја ПТТ-а из Београда. Алексинац је у 19. веку био важно погранично место, са поштом, карантином и царином и због његовог значаја прва телеграфска линија у Србији за унутрашњи и међународни телеграфски саобраћај, као важна комуникациона веза између Европе и истока, изграђена је управо између Београда  и Алексинца.

     На изложби је приказано 79 експоната који илуструју почетке телеграфије у Србији (Морзеови телеграфски апарати, релеа, тастери, изолатори) и оригинална документа и фотографије која се односе на рад поште и телеграфа у Алексинцу. Уз оригиналне експонате постављено је и 13 плаката, са фотографијама и текстовима са првим телеграфским линијама и развојем телеграфије у 19. и 20. веку, уз осврт на значајне личности из те области.

ПРОЈЕКТИ

zdravo rastimoeko

5

Skola bez nasilja

 

 leadersshowcase school

skola buducnosti

jedan u milion

dils

profesionalna orijentacija

 

druga sansa 640x279

Copyright © 2024 ОШ "Јован Јовановић Змај" Rights Reserved.