Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
ДОБРОДОШЛИ НА САЈТ НАШЕ ШКОЛЕ!

281359560 10160131475599813 7312307022759631286 n Тематска недеља посвећена Дану школе који је пред нама, почела је у понедељак ликовном радионицом коју је отворила наставница ликовне културе Александра Павловић. Она је представила занимљиву технику сликања кафом и вином, колегама и ученицима школе који су били више него расположени да пробају овај начин сликања. Топао дан, хладовина и звуци пријатне музике измамили су све на отворено. Креативност и инспирацију пронашао је сваки учесник радионице.

Други дан Змајеве недеље био је конципиран као тематски посвећен непоправљивом романтичару Јовану Јовановићу Змају чије име носи и наша школа. Ученици млађих и старијих разреда су имали прилику да кроз све наставне предмете обнове знање о животу и раду овог великог песника. Кроз радионицу писања стихова код наставнице српског језика Марије Петровић, преко квизова, читања и анализе песама код библиотекарке Марије Раденковић, сликања мотива из песама код учитељица, ученици су утврдили постојеће знање, али и проширили неким новим информацијама о лику и делу овог дечијег песника.

srednji vek

Трећи дан је највише покупио симпатије присутних, јер се тицао представљања пројекта под називом „ Упознајте чари средњег века“. Захваљујући иницијативи наставница историје, српског језика и педагога школе, а уз помоћ појединих предметних наставника чији се наставни садржаји подударају са темом приказа поменуте епохе, ученици, наставници и родитељи су имали прилику да осете дух средњовековне културе на платоу испред наше школе. Поред радионица лепог писања гушчијим пером, израде средњовековних застава, израде грнчарије, посетиоци су могли да посете и изложбе средњовековних градова, оружја, костима које смо посудили из Градског позоришта "Театар 91"; могли су да уживају у укусима традиционалних средњовековних јела, звуцима средњовековних трубадура и приказу витешких борби. Наставница српског језика је говорила ученицима о животу средњовековних владара на двору, манирима и плесу. Поменула је неке занимљивости које ни други наставници нису знали везане за живот наших владара и додатно заинтригирала присутне да истраже поједине сегменте њихових живота.Био је ово један врло успешан дан. Дух средњег века се свуда осећао...

281815080 10160131476244813 5129298568253031122 n

Спортски дан је дошао као мали излет из свих тематски осмишљених активности.Умеће играња фудбала показали су ученици старијих разреда из Рутевца и са Рудника. Било је више него напето. Страствени навијачи, овације, транспаренти учинили су да утакмица буде и више од тога. Као прави професионалци и дечаци са Рудника и дечаци из Рутевца су показали шта значи спортски дух и жења за победом. Традиционални дерби завршио се победом дечака са Рудника... За све нас, сви учесници су победници, јер спортски дух и фер игра нису изостали...

Као круна целокупне Змајеве недеље била је и приредба под називом „ Живот као на филму“ коју је осмислила наставница српског језика Марија Петровић, а коју су реализовали под њеном режијом сви ученици како из матичне школе, тако и издвојених школских јединица. По узору на црвени тепих и доделу Оскара приредба је била заснована на корелацији животних ситуација са садржајима из филма. Ученици су изводили култне сцене из домаћих филмова, хор је певао чувене песме из истих, а ученици млађих разреда су ритмичким тачкама зачинили целокупан доживљај. Био је ово прави спектакл за све присутне!

Више информација можете наћи на фб страници наше школе!

zmajeva nedelja Као што сте могли да приметите, већ дуги низ година колектив наше школе са ученицима практикују реализацију активности током седмице уочи самог свечаног обележавања Дана школе. Ту седмицу називамо Змајевом недељом и она је, истовремено, најава за свечану приредбу која се стандардно одржава крајем радне недеље. Овог пута концепт Змајеве недеље изгледа овако:

ПОНЕДЕЉАК 16. мај

Ликовна радионица „ Уметност сликања вином и кафом“

Реализатор: насавник ликовне културе Александра Павловић

УТОРАК, 17. мај

Тематски дан посвећен Јовану Јовановићу Змају

Реализатори:

( учитељи и наставници у редовној настави)

СРЕДА, 18. мај

Пројекат „ Упознајте средњи век“

Организатори:

Сузана Ристић, Јасмина Марковић, Марија Петровић

ЧЕТВРТАК, 19. мај

Спортски дан

Реализатори:

Мирослав Миљановић, Бобан Врбић, Александар Рашић

IMG 103952dff5e33281ca85c2cd54e1e10d V Дана 22. априла 1970. године 20 милиона Американаца изашло је на протесте против игнорисања еколошких проблема и захтевало нови приступ заштите наше планете. Данас у преко 150 држава света 22. април се обележава као ,,Светски дан планете Земље”.

Површина наше планете износи око 510 милиона км2, од чега 149 милиона км2 (29%) чини копно, а остатак, односно 361 милион км2 (71%) водене површине. На основу старости појединих стена научници процењују старост планете на око 4,5 милијарди година. Земља има облик геода који је спљоштен на половима и испупчен на екватору, а на обликовање њене површине утичу унутрашње силе (Земљина топлота и Земљина гравитација) и спољашње силе (вода и ветар) које проузрокују бројне ерозије.

Овогодишња тема и један од великих проблема са којим се суочава наша планета је глобално загревање. То је процес мењања (повећања) температуре Земљине атмосфере услед антропогених IMG c3e6d80f5556a1090890b562610e334c V (људских) фактора. Главни узроци оваквих процеса су: емисије штетних гасова стаклене баште (углавном CO2 - угљен-диоксида и CH4 - метана), сагоревање фосилних горива у енергетске сврхе, пољопривредна производња, производња материјала и крчење шума. Такође глобално загревање доводи до топљења пермафроста (стално замрзнутог тла) који у Свалбарду чува последње узорке Шпанске грознице и морског леда, као и повлачење планинских ледника. Поред тога узрокује и јаче олује и дуже временске екстреме (нпр. суше). Све те елементе у својим презентацијама су документовали ученици 6. разреда Коста Стошић, Павле Вилчек и Урош Кадрић и то пред ученицима старијих разреда, директорком и другим наставницима. Њих је спремио наставник географије Сава Стевановић. Презентације је пратила и поставка ликовних радова наставнице Александре Павловић која је са ученицима на врло креативан начин представила проблем глобалног загревања.

Имамо само једну планету, другу немамо, а нећемо је ни добити у некој скоријој будућности. Из тог разлога морамо је чувати како би је оставили у бољем стању будућим генерацијама.

zaboravljen način komunikacije "Сматрајте ме непоправљивим романтиком, али ја заиста волим да пишем писма...Волим да сваку реченицу прекријем искреном емоцијом, обучем је нежно у љубав и то онда кад преда мном оживи лице оне којој пишем...Волим да попут Пушкина седим за столом и уз светлост свеће поред мастила и пера, старе хартије пишем из срца, из душе о скривеним тајнама које ником нисам рекао..."

Не, ово нису речи неког познатог писца. Ово су речи једног ученика који је тако говорио на данашњој радионици посвећеној писању писама. Ова назови уметност је давно престала да се примењује. Леп рукопис, миришљави папир, восак, реченице иза којих се назире љубав замениле су кратке СМС поруке, емотикони, слике, штуре реченице хладне и далеке, скраћенице које не откривају дубину осећања онога ко пише. Зар није лепше ишчекивати писмо с великим узбуђењем, читати реченице са дубоким уздахом тумачећи правилно искошена слова испод којих се назире лик особе која пише? Зар није романтично замишљати шта та особа тренутно ради и у писаној форми јој открити мисли које вас окупирају? pismo

О томе, али и о многим другим занимљивостима везаним за писање писма, говорила је данас наставница српског језика Марија Петровић.

Наставница је дошла на идеју да на данашњи Светски дан писања писама приближи ученицима старијих разреда овај заборављени начин комуникације и то кроз приказ најпознатијих писама у светској и нашој књижевности, али и кроз писма еминентних уметника попут Пикаса, Винсента ван Гога, па чак и књижевних јунака и историјских личности... Користећи архивску грађу, видео записе, папир и оловку успела је да ученике заинтересује за писање писама анализирајући Татјанино писмо Оњегину, Јесењиново писмо мајци, писмо Андреаса Сама господину Беркију, Вањкино писмо деки, Пикасово писмо пријатељици, Гетеово Шарлоти...Инсистирала је на емоционалном доживљају садржаја не би ли ученицима предочила разлику између такве врсте комуникације и данашње преко друштвених мрежа. Час је био врло занимљив. Ученици су касније и сами писали писма и гласно читали...Уз то сазнали су и да је недавно продато писмо написано на Титанику неколико сати пре његовог удара у санту леда. Писмо је лицитирано и продато за 119.000 фунти!

Али поента није у томе, већ у самој лепоти писања....

доситеј 1 Дана 7. априла 1811. године умро је Доситеј Обрадовић, српски просветитељ, писац, филозоф и педагог, први министар просвете у обновљеној српској држави, једна од најзначајнијих личности српског народа крајем 18. и почетком 19. века и српске културе уопште.

Световно име било му је Димитрије. Школовао се у родном Чакову и Темишвару, где је учио занат. Напустивши фрушкогорски манастир Хопово, где је био замонашен, радио је као приватни учитељ, највише по српским местима Далмације и уТрсту и Бечу. Научио је више страних језика, студирао на универзитетима у Лајпцигу и Халеу, и био је вероватно најученији Србин свог времена, уз Јована Рајића. На позив вође Првог српског устанка Карађорђа, дошао је у Србију 1806. и 1808. организовао је Велику школу у Београду. Постао је 1811. први попечитељ просвештенија (министар просвете) у Србији. Знања и идеје модерне Европе његовог времена уносио је у народ, како би га просветио и упутио ка напретку, доситеј чак је донео у Србију и неке пољопривредне културе. Његов књижевни рад означио је отварање нове епохе у историји српске књижевности. Дела: “Живот и прикљученија”, “Басне”, “Христоитија”, “Совјети здраваго разума”, “Собраније”, аутор је свечане песме “Востани Сербие”. Његова сабрана дела у 10 томова, у издању Глигорија Возаровића, објављена тридесетих година 19. века, прва су сабрана дела у српској култури уопште. Сахрањен је у порти Саборне цркве у Београду, иако је његова изричита жеља била да буде сахрањен поред Хајдучке чесме у београдском Кошутњаку.

У његову част ученици осмог разреда су имали задатак да напишу литерарни рад на тему „ Одјеци Доситејевих мисли у мени“ чиме би одали пошту делима овог великог просветитеља. Уз презентацију и читање радова подсетили су се идеја које је пропагирао и порука из дела која је за собом оставио. Био је ово омаж великом српском просветитељу.

ПРОЈЕКТИ

zdravo rastimoeko

5

Skola bez nasilja

 

 leadersshowcase school

skola buducnosti

jedan u milion

dils

profesionalna orijentacija

 

druga sansa 640x279