Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
ДОБРОДОШЛИ НА САЈТ НАШЕ ШКОЛЕ!

IMG 103952dff5e33281ca85c2cd54e1e10d V Дана 22. априла 1970. године 20 милиона Американаца изашло је на протесте против игнорисања еколошких проблема и захтевало нови приступ заштите наше планете. Данас у преко 150 држава света 22. април се обележава као ,,Светски дан планете Земље”.

Површина наше планете износи око 510 милиона км2, од чега 149 милиона км2 (29%) чини копно, а остатак, односно 361 милион км2 (71%) водене површине. На основу старости појединих стена научници процењују старост планете на око 4,5 милијарди година. Земља има облик геода који је спљоштен на половима и испупчен на екватору, а на обликовање њене површине утичу унутрашње силе (Земљина топлота и Земљина гравитација) и спољашње силе (вода и ветар) које проузрокују бројне ерозије.

Овогодишња тема и један од великих проблема са којим се суочава наша планета је глобално загревање. То је процес мењања (повећања) температуре Земљине атмосфере услед антропогених IMG c3e6d80f5556a1090890b562610e334c V (људских) фактора. Главни узроци оваквих процеса су: емисије штетних гасова стаклене баште (углавном CO2 - угљен-диоксида и CH4 - метана), сагоревање фосилних горива у енергетске сврхе, пољопривредна производња, производња материјала и крчење шума. Такође глобално загревање доводи до топљења пермафроста (стално замрзнутог тла) који у Свалбарду чува последње узорке Шпанске грознице и морског леда, као и повлачење планинских ледника. Поред тога узрокује и јаче олује и дуже временске екстреме (нпр. суше). Све те елементе у својим презентацијама су документовали ученици 6. разреда Коста Стошић, Павле Вилчек и Урош Кадрић и то пред ученицима старијих разреда, директорком и другим наставницима. Њих је спремио наставник географије Сава Стевановић. Презентације је пратила и поставка ликовних радова наставнице Александре Павловић која је са ученицима на врло креативан начин представила проблем глобалног загревања.

Имамо само једну планету, другу немамо, а нећемо је ни добити у некој скоријој будућности. Из тог разлога морамо је чувати како би је оставили у бољем стању будућим генерацијама.

ПРОЈЕКТИ

zdravo rastimoeko

5

Skola bez nasilja

 

 leadersshowcase school

skola buducnosti

jedan u milion

dils

profesionalna orijentacija

 

druga sansa 640x279

Copyright © 2024 ОШ "Јован Јовановић Змај" Rights Reserved.